Bamba & Fall in beeldcultuur

Ga naar beneden

Bamba & Fall in beeldcultuur

Bericht  ClaudiaSenegal op za okt 11, 2008 12:45 pm

--------------------------------------------------------------------------------
251. Eintrag
Absender: Claudia
Email: tukisenegal@hotmail.com
URL:

Betreff: Bamba & Fall in beeldcultuur

Ik ga jullie bestoken met info over de Mouriden, haha :d


Beeld cultuur: visuele hagiografieën Er bestaat één enkele (zwart/wit) foto van Amadou Bamba, genomen in 1913 in Diourbel waar hij op dat moment onder huisarrest stond. Door het sterke zonlicht, zijn witte kleding en zijn donkere huid ontstaat een schaduwspel wat de foto een sterk iconografische uitstraling geeft. Het geeft mensen ook de ruimte zelf invulling te geven aan de foto. Ik heb tijdens mijn verblijf in Senegal veel verschillende interpretaties van de afbeelding gehoord. De foto is ontelbare malen ge(re)produceerd en op vele manieren verwerkt in (muur)schilderingen, amuletten, op kleding, op posters etc. die hun eigen leven zijn gaan leiden. De Bamba van de foto is gekleed in een witte boubou, met een hoofddoek die zijn halve gezicht bedekt en in deze gestalte treedt hij ook op in een vele afbeeldingen die met name de wonderverhalen uit zijn leven uitbeelden; een ware visuele hagiografie.
Ook van Ibra Fall lijkt maar één foto te zijn, genomen op zijn erf in Thiès, omringd door enkele taalibes. Net als de foto van Amadou Bamba wordt deze foto voor het eerst gepubliceerd in het boek Etudes sur l'Islam au Senegal [Marty, 1917]. In tegenstelling tot Bamba draagt Ibra Fall een zeer donkere boubou die vaak in verband wordt gebracht met zijn altijd aanwezige bereidheid om te werken voor zijn shaikh. Bamba in de witte kleding vormt een sterk contrast met de donkere kleding van Fall wat vooral sterk naar voren komt als beiden in afbeeldingen gecombineerd worden, wat vaak gebeurd in muurschilderingen. De vijfde en hoogste minaret van de grote moskee van Touba wordt Lamp Fall (het licht van Fall) genoemd en dient letterlijk als een lichtend voorbeeld een andere bijnaam is, Baboul Mouridina (deur tot het Mouridisme). Ook in de iconografie zien we het symbool van de minaret geregeld afgebeeld. Deze beeldcultuur wordt ook wel passend 'art of memory' genoemd en 'they offer a dramatic and powerfull performance that becomes an invitation to action and participation' [Roberts & Roberts, 2003].
Aan het einde van de jaren 1980 kwam het in Dakar tot een ware explosie van beeldcultuur. Jongeren die het helemaal gehad hadden met de regering en haar beleid, lanceerden een sociale beweging genaamd Set/Setal ('schoon zijn/schoonmaken') en de stad ontdeed zich van oude straatnamen en monumenten die werden vervangen door muurschilderingen en monumenten van voornamelijk lokale helden. Amadou Bamba, shaikh Ibra Fall en andere Mouridenleiders waren ruim vertegenwoordigd.

8.4.2008 um 22:20
--------------------------------------------------------------------------------
1. Antwort
Absender: Claudia
Email: tukisenegal@hotmail.com
URL:

Betreff: Re: Bamba & Fall in beeldcultuur
De beeldcultuur lijkt een heel directe verbinding met Amadou Bamba te bewerkstelligen. De foto uit 1913 vind je op en in huizen, werkplaatsen, afgebeeld op t-shirts en op amuletten en hiermee wordt de plaats of de drager als het ware getransformeerd in een plaats begiftigd met de 'distinct potencies of connotative significance'. Aan de afbeeldingen van Bamba en Fall worden krachten toegeschreven als bescherming, voorspoed, goedheid, genezing, keren van tegenspoed en vanuit dat idee worden de afbeeldingen aangeraakt, gekust en naar het voorhoofd gebracht of opent men de handen alsof men de zegening van een levende shaikh ontvangt. Gelovigen refereren naar de Baraka (zegeningkracht) die middels de afbeelding wordt aangeboden.
Interessant is dat de producenten aangeven dat dergelijke afbeeldingen 'are produced rather than reproduced and they present rather than represent'. waarmee ze vergelijkbaar zijn met het gebruik van bijvoorbeeld iconen in de orthodoxe kerk. Juist deze 'bruikbaarheid' in het dagelijkse leven is een centraal gegeven in deze populaire beeldcultuur.
Bijkomend effect is dat door deze beeldcultuur, Mouriden in één oogopslag zichtbaar maakt. Wie in Dakar op straat loopt ziet dat winkels, werkplaatsen, busjes en taxi's in handen zijn van Mouriden en hoewel het natuurlijk niet met zekerheid iets zegt over hun economische succes, laat het in ieder geval zien dat ze 'massaal' aan het werk zijn!

8.4.2008 um 22:22:10
--------------------------------------------------------------------------------
252. Eintrag
Absender: Jan
Email: j.rosseel@hotmail.com
URL:

Betreff: Myspace

BTW www.myspace.com/tamashek

Wink

8.4.2008 um 20:57
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum