Stromingen Islam

Go down

Stromingen Islam

Bericht  ClaudiaSenegal op za okt 11, 2008 12:46 pm

250. Eintrag
Absender: Sophie
Email:
URL:

Betreff: Stromingen Islam

Beste Claudia (vooral),

Ik zoek een stukje tekst over Islam en haar vele stromingen binnen Senegal en dan vooral de Bayefall. Volgens mij weet jij hier veel van!

Anders iemand anders?

Bij voorbaat dank!
Sophie

9.4.2008 um 11:01
--------------------------------------------------------------------------------
1. Antwort
Absender: Claudia
Email: tukisenegal@hotmail.com
URL:

Betreff: Re: Stromingen Islam
De meeste moslims in Senegal zijn Soenniet en aangesloten bij een van de soefi-ordes of broederschappen.

De kleinste orde is die van de Layenes; wijdverspreid onder de Lébou, de oorspronkelijke bewoners van de regio rond het huidige Dakar. De broederschap wordt gekarakteriseerd door het geloof dat hun stichter een reïncarnatie is van de profeet Mohammed. Verder is de dagelijkse religieuze praktijk zeer sterk beïnvloed door traditionele animistische gebruiken zoals magie.

Samen met de Qadiriyya maken ze ongeveer 15% uit. Deze broederschap werd in 1166 in Bagdad gesticht door Abel Qadir el Djilani, en heeft vooral veel aanhangers in Noord-Afrika en is via Mauritanië in Senegal terechtgekomen. De broederschap heeft naam gemaakt door zijn tolerantie en betrokkenheid bij de armen. Spirituele beleving is aangepast aan elke individuele gelovige. De broederschap kent vele onafhankelijke gemeenschappen met een eigen religieuze leider. Dit is de oudste broederschap actief in Senegal.

De Tidjaniyya is de grootste orde, gesticht door de Algerijn Cheikh Ahmed Tidjane in de 18e eeuw. De broederschap is in Senegal verspreid door de El Hadj Malik Sy (1855-1922). De religieuze hoofdzetel van deze broederschap vinden we in de stad Tivaouane. Het zijn de nakomelingen van Malik Sy die nog steeds de volgelingen leiden. Maar er zijn inmiddels vele afsplitsingen actief o.a. onder leding van Baye Niasse in Kaolack. Ongeveer de helf van de Senegalezen is Tijani.
De Mouriden zijn niet de grootste maar wel de meest in het oogspringende orde in Senegal. in Senegal is ongeveer 35% aangesloten onder de migranten in Europa en de VS 80% bij de Mouridiyya. Net als de voorgaande ordes gaat het hier om soefi-islam.
Toen Shaikh Amadou Bamba aan het einde van de 19e eeuw de inspirator en stichter werd van een nieuwe tariqa, de Mouridiyya, deed hij dit vanuit een heel specifieke context, namelijk die van de mystieke islam waarin hij was grootgebracht. Soefisme (mystieke islam of tasawwuf) krijgt zijn praktische vorm in de tariqa, het Arabische woord dat staat voor zowel 'de weg' (methode) als ook voor de soefi-orde (organisatievorm). Het pad van de soefi wordt door de gelovigen gezien als niet eenvoudig en vol valkuilen. Al vroeg in de geschiedenis van het soefisme groeide de overtuiging dat de mystieke reis een mentor behoeft. Deze gidsen worden binnen de Mouridiyya shaikh, sëriñ of marabout genoemd. Een shaikh is over algemeen ver gevorderd op het mystieke pad of heeft het pad in zijn geheel afgelegd waardoor hij de status krijgt van (levende) heilige, of is een afstammeling daarvan. Er heeft zich zo een keten (silsila) van spirituele leermeesters gevormd die vaak terug gaat op de profeet Mohammed. Deze keten vergroot de autoriteit van de mysticus en de kracht van zijn baraka (zegeningkracht).
De shaikh vervult een cruciale rol in het leven van de taalibe (leerling of volgeling) en binnen de Mouridiyya legt de taalibe-shaikh relatie de basis: door je bij een mouriden shaikh aan te sluiten, treed je toe tot de Mouridiyya. Ook waar het gaat om sacraal werk is deze relatie cruciaal; de shaikh geeft opdrachten aan zijn taalibe, die deze uitvoert. Het is helder dat de Mouridiyya niet als een geïsoleerd fenomeen beschouwd kan worden, het is ingebed in de bredere traditie van het soefisme.

Marabout is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor allerlei Religieuze specialisten (medium, genezer etc.) met name ook in de traditionele religies. Hoewel moslims er kien op zijn dit verschil tussen een shaikh (seex of sëriñ) en een traditionele marabout te maken, is de term marabout zo ingeslepen dat ze deze veelvuldig gebruiken ook als ze specifiek een shaikh bedoelen. Ik gebruik echter wel de term shaikh om misvattingen te voorkomen.

9.4.2008 um 11:48:30
--------------------------------------------------------------------------------
2. Antwort
Absender: Claudia
Email: tukisenegal@hotmail.com
URL:

Betreff: Re: Stromingen Islam
De Baye Fall zijn geen aparte stroming maar maken onderdeel uit van de Mouridiyya.

Van Bamba's vroege volgelingen is Ibra (Ibrahima) Fall zonder twijfel de meest invloedrijke maar ook het meest omstreden (of minst begrepen, volgens anderen). Ibra Fall wordt rond 1858 geboren in Ndiamby Fall in een familie van koranleraren en heeft familiebanden met de damel (koning) van Kayor. Hij is onderlegd in de Koran en geletterd in het Arabisch. Volgens de orale traditie krijgt Ibra al in zijn vroege jeugd visioenen die steeds weer verwijzen naar een bepaalde shaikh. Eenmaal volwassen besluit Ibra Fall zijn visioen te volgen en op zoek te gaan naar de spirituele gids uit zijn dromen. Zijn zoektocht eindigt op de 19e dag van de maand Ramadan 1880 in Mbacké Kayor waar hij Amadou Bamba ontmoet. Over die ontmoeting vertelt hij zelf aan de biograaf (en zoon) van Amadou Bamba:

'Quand je me suis présenté au Cheikh pour lui prêter serment d'affiliation, je lui dit: je n'ai quitter ma maison pour chercher un guide et qui je trouverais une lueur de vérité qui écarte les ténèbres et dévoile les signes de la vérité. [Je crois que], si, au lieu de trouver un tel guide, je ne trouvais que sa tombe, la véracité de mon intention [de suivre son exemple], me ferait parvenir á mon objectif. Je vous prête serment de n'acquérir rien de ce monde et de me préoccuper exclusivement de Dieu et de la Vie future'. Bamba antwoordde hem, zo vervolgt hij: 'Ô Ibrahima! Quant à moi, si je n'avais trouvé des traces du Prophète (PPSSL) que ces étoiles et ce ciel (qu'il est établi de manière authentique que le Prophète les regardait), j’aurais été sûr que mon intention à son service et mon amour pour lui m'assureraient la satisfaction de mes besoins et la conduite [dans la bonne voie] conformément au meilleur [destin] que Dieu Très-haut a réservée a celui a qui il a été donne la foi et l'amour en Lui. Cela dit, j'agrée votre serment [et vous tiens] à obéir aux ordres et à éviter les interdictions et à orienter votre préoccupation vers Dieu. Mais n'attendez de moi dans cette vie ni abri protégeant du soleil ni aucun autre bien matériel'

Jébbalu: verbintenis met Bamba De 'overgave' van Ibra Fall aan Shaikh Amadou Bamba zoals hierboven beschreven is uitgegroeid tot de initiatierite – de jébbalu - waarmee elke mouride zich aansluit bij zijn shaikh naar keuze. Na zijn jébbalu onderscheidt Fall zich van zijn mede taalibes door zijn leven volledig ten dienste van zijn shaikh te stellen. Hij benadert Bamba met een diepe eerbied: neemt zijn hoofddeksel af als hij hem begroet, buigt zijn hoofd als hij tegen hem spreekt, eet niet uit de zelfde schaal als zijn shaikh en staat niet toe dat anderen hem voorgaan in het gebed. Ibra Fall legt zich toe op werken voor zijn shaikh: hij verzamelt hout, water en bouwmaterialen en laat gaandeweg de verplichte gebeden en het vasten voor gezien. Een houding die de andere taalibe schokt maar indruk maakt op Amadou Bamba. Fall's uitzonderlijke gedrag maakte (en maakt) dat hij niet zelfden voor gek wordt versleten. Toch is Ibra Fall's houding niet ongewoon in het soefisme, in haar studie 'mystical dimensions of Islam' maakt Annemarie Schimmel melding van de 'wise idiot'. 'God has freed them from order and prohibition. They are set free by God from their normal state as 'slaves' and live in perfect loving Union with Him.. The type of the majdhub, the 'enraptured one' who, under the shock of a mystical vision or any psychological experience, is bereft of his sense and walks around in a fashion prohibited by the religious law..'

Het is interessant dat Bamba, Fall niet veroordeelt (geen afkeuring, geen goedkeuring) voor het niet volgen van de religieuze voorschriften die hij zelf zo sterk onderschrijft. Het is deze complementaire relatie die voor veel taalibes sterk tot de verbeelding spreekt. De relatie tussen Amadou Bamba en Ibrahima Fall is uitgegroeid tot een voorbeeldrelatie voor alle taalibes, al gaan ze over het algemeen niet zo ver als Fall in de dienstbaarheid aan hun shaikh. Degenen die daar wel bewust voor kiezen worden Baay Fall en sluiten zich al dan niet aan bij Ibra Fall's nakomelingen. Ibra Fall's spirituele nakomelingen omschrijven hun weg als 'het pad van het onomkeerbare'. Eenmaal verkregen inzichten kunnen niet worden weggestopt en brengen verantwoordelijkheid met zich mee. Hoewel ook Ibra Fall door Bamba tot shaikh werd verheven en hij een grote schare volgelingen heeft in de vorm van de Baay Fall, staat zijn persoon te allen tijde in relatie tot zijn shaikh, Amadou Bamba. De waarde zit in de relatie, in de complementariteit.

Baay Fall een substroming binnen de Mouridiyya. Volgelingen van de Ibra Fall, de trouwste volgeling van Amadou Bamba en hun shaikh – taalibe verhouding geldt nog steeds als exemplarisch voor alle mouriden. Ibra Fall wordt sterk geassocieerd met werken ten dienste van de shaikh. Door je bij een Baay Fall shaikh aan te sluiten word je Baay Fall maar er zijn reguliere mouriden shaikhs die Baay Fall volgelingen hebben (die zich veelal door hun harde werk extra onderscheiden van de overige taalibes). Ze kunnen worden vrijgesteld van bidden en vasten als zij daar voor in de plaats bijzonder veel werk verrichten.

Baay Fall cultuur het dragen van lapjeskleding ('jaxase') en het haar dragen in dreadlocks. Het veelvuldig zingen van zikroulah (dhikr of zikr) en het collecteren van geld op straat voor hun shaikh. Hun gezangen gaan veelal gepaard met drums. Er zijn ook veel Baay Fall die niet aan deze uiterlijke kenmerken voldoen

9.4.2008 um 11:53:31
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum