Afrikaanse landen worden steeds beter geregeerd

Go down

Afrikaanse landen worden steeds beter geregeerd

Bericht  Tope op za okt 11, 2008 3:37 am

Uit AfrikaNieuws, Nummer 24, jaargang 5 - 10 oktober 2008.

Geplaatst op woensdag 8 oktober 2008 - 16:23
Peggy Edeling

Quote

Het grootste deel van de landen in Sub-Sahara Afrika wordt beter geregeerd dan een jaar geleden. De stijgende prestaties die ruim dertig landen laten zien zijn te danken aan verbeteringen op het gebied van economische en financiële stabiliteit. Dit blijkt uit de jaarlijkse 'Index van de Afrikaanse Overheid' die door de stichting van zakenman Mo Ibrahim (foto) wordt gepubliceerd.
In de indexcijfers van 2008 komt naar voren dat 31 van de 48 landen in sub-Sahara Afrika verbeteringen hebben geboekt. Liberia steeg zelfs vijf plaatsen in de index. Mauritius scoorde 85,1 op een schaal van 100 en wordt het beste bestuurd. Op de tweede plaats staan de Seychellen, gevolgd door Kaapverdië. Somalië heeft sinds 1991 geen nationale overheid meer en is daardoor het slechtst bestuurde land.

Daarnaast is in veertig landen de internettoegang verbeterd en is in 44 landen is het aantal telefoonabonnees toegenomen.

De Mo Ibrahim Stichting maakt de index samen met een team van de universiteit van Harvard's Kennedy School of Government en met begeleiding van een panel van vooraanstaande Afrikaanse academici en zakelijke leiders. In een interview met Reuters zei Ibrahim: "Ik hoop dat beleggers door de ogen van deze index naar Afrika kijken en de enorme vooruitgang zien. Met de wereldwijde financiële crisis is hun geld misschien veiliger in Afrika dan in de VS."

Criteria

De Ibrahim Index beoordeelt voormalige landsbestuurders op maar liefst 57 criteria. Voor de index van 2008 zijn gegevens gebruikt uit 2006. Dit komt doordat het moeilijk is zo compleet mogelijke gegevens te verzamelen. Door de tijdsspanne van twee jaar worden cijfers gebruikt die meer up-to-date en betrouwbaar zijn dan die van andere onderzoeken. De plaats in de rangorde wordt bepaald door hoe de bevolking de kwaliteit heeft ervaren. De criteria bestaan uit vijf categorieën met vele subcategorieën, waaronder veiligheid, transparantie/corruptie, verkiezingen, gezondheid en duurzame economische kansen.

In de prijzen

De organiserende stichting van de Ibrahim Index looft een prijs uit van vijf miljoen dollar die in tien jaarlijkse termijnen wordt uitbetaald. De winnaar mag dit geld besteden aan verbetering van de democratische beginselen en aan de bestrijding van corruptie. Na deze tien jaar is er nog een optie op 200.000 dollar per jaar daarna. Vorig jaar is de prijs voor het eerst uitgereikt. Voormalig president van Mozambique, Joaquim Chissano, was de gelukkige.

Unquote

Tope

Aantal berichten : 68
Registratiedatum : 10-10-08
Leeftijd : 70
Woonplaats : Antwerpen

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Re: Afrikaanse landen worden steeds beter geregeerd

Bericht  eddy op za okt 11, 2008 4:22 pm

Ja al zullen de uitdagingen in Afrika veel groter zijn. Na de olie en voedselcrisis krijgen ze nu de financiële crisis op hun boterham en ik denk niet dat de Afrikaanse regeringen geld in de banken gaan pompen zoals ze in Europa en de V.S. hebben gedaan.

eddy
Admin

Aantal berichten : 348
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 74
Woonplaats : Edegem bij Antwerpen

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum