Wat zal het vandaag weer zijn?

Ga naar beneden

Wat zal het vandaag weer zijn?

Bericht  ClaudiaSenegal op za okt 11, 2008 1:52 pm

128. Eintrag
Absender: Tope
Email: vanhoudt703@hotmail.com
URL:

Betreff: Wat zal het vandaag weer zijn?

wo 04/06/08 10:14 (UPDATE) - Naar aanleiding van de wereldvoedseltop vroeg deredactie.be zich af hoe de voedselcrisis wordt ervaren in armere landen. Vandaag staat Senegal in de kijker.

Een bericht van Lies Van Camp, die onder meer het Via-via-café in de hoofdstad Dakar uitbaat.

Het doet me een ontzettend groot plezier dat er uiteindelijk reactie komt vanuit Europa. Ik heb me zo dikwijls afgevraagd waarom er niemand reageert op alles wat hier gaande is.
We zijn hier ondertussen in een verder stadium terecht gekomen. Het wordt hier soms warm, deze keer figuurlijk.

Toen de huidige president Wade aan de macht kwam in 2002, geloofde iedereen dat het beter zou worden. Duurzame ontwikkeling had hij beloofd. Maar in plaats van het stromend water en de electriciteit in de dorpen, kwamen er alleen grote wegen rond de hoofdstad Dakar.

Intussen kwamen er veel prijsverhogingen en belastingen. Stilaan begonnen de mensen te klagen over hun financiële situatie. De Senegalese journalisten begonnen te merken dat de regering de middenklasse wilde laten verdwijnen: de luxe nam toe, maar de armen knoopten de eindjes niet meer aan elkaar. Dit jaar zijn de voedselprijzen ook nog eens spectaculair gestegen. Een zak rijst kost nu 17.000 CFA, enkele maanden geleden was dat nog 12.500 CFA. Er komen steeds meer betogingen: in Dakar, en nu ook al in Thies, Mbour en St. Louis. Een manifestatie werd zelfs rechtstreeks uitgezonden op de TV-zender Walfadri.

Bijna heel Senegal heeft deze beelden gezien van hoe de betogers agressief werden aangepakt door politie en militairen. De beelden werden door de politie in beslag genomen.

De plaatselijke bevolking heeft nu al jarenlang haar “colère” kunnen inhouden; ik vraag me iedere dag weer af wanneer het tot een uitbarsting zal komen. Als Senegalezen boos worden, dan zijn ze tot alles in staat op dat moment.

Vandaag kreeg ik te horen dat er een tax van 18% op de tickets naar Afrika zal worden aangerekend. Als dit effectief zo is, vraag ik me af, hoe het hier dan weer verder moet. Voor heel wat landen, waaronder Senegal, is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Water, electriciteit en basisvoeding blijven in prijs verhogen, zodat de mensen hun factuur niet meer kunnen betalen en dat er soms nog maar één keer per dag wordt gegeten.
Tien jaar geleden bestond dit niet en waren de mensen nog net op hun gemak om te overleven. De laatste jaren wordt het voor de plaatselijke bevolking heel moeilijk, en verliezen heel wat mensen hoop.

Daar probeer tegen in te gaan. Ik probeer kameraden te overtuigen om niet met een vissersbootje te vertrekken richting de Canarische eilanden, maar dat lukt meestal niet. Iedere dag heb ik mensen aan de deur of aan te telefoon die hopeloos zijn.

Ik ken zieke mensen die gestorven zijn omdat ze geen geld hadden voor behandeling. Iedere morgen sta ik op en vraag ik me af wat het vandaag weer zal zijn. Ik had gehoopt dat Senegal er steeds op vooruit zou gaan, maar spijtig genoeg is dat niet het geval. De toerist zal hier weinig van merken, aangezien een Senegalees fier is, en steeds de glimlach zal behouden, ook al vraagt hij zich af of hij 's avonds eten zal hebben.

Het is dan ook voor deze bevolking dat ik me dagelijks blijf inzetten. Ikzelf heb door de jaren heen twee tehuizen voor straatkinderen opgericht, een hospitaal vernieuwd, en voedselhulp gegeven aan de alleramsten.

Nu maak ik me klaar om te verhuizen naar een van de huttendorpen op zo'n 200 kilometer van Dakar, tussen de traditionele bevolking en midden in de natuur, om een nieuwe droom te realiseren. Een school voor de straatkinderen en kinderen in moeilijkheden.

Heel wat mensen geloven in mijn hulp en steun, en ik probeer steeds mijn best te doen om te kunnen helpen. Ik hoop alleen maar op een goede afloop van alles, en een betere toekomst voor iedereen.

Lies Van Camp, Dakar, Senegal

12.6.2008 um 17:57
--------------------------------------------------------------------------------
1. Antwort
Absender: Tope
Email: vanhoudt703@hotmail.com
URL:

Betreff: Re: Wat zal het vandaag weer zijn?
Ik denk dat Lies eigenlijk bedoelt dat ze in dat huttendorp de kust gaat verkennen met de bedoeling een nieuwe school op te richten.

Hier vind je info over haar nieuwe projecten:
http://www.afractie.be/home.html

en hier over het vroegere - door William - ingepikte TSX project: http://www.afractie.be/home.html

Hoe het er nu aan toe gaat, zal ik pas weten als ik ter plaatse ga kijken.

12.6.2008 um 21:42:34
--------------------------------------------------------------------------------
2. Antwort
Absender: Tope
Email: vanhoudt703@hotmail.com
URL:

Betreff: Re: Wat zal het vandaag weer zijn?
Sorry foutje, tweede link moet zijn: http://www.dakarkidz.nl/index.php?quicklink=artikelen

12.6.2008 um 21:43:51
--------------------------------------------------------------------------------
3. Antwort
Absender: eduard (eddy) peeters
Email:
URL:

Betreff: Re: Wat zal het vandaag weer zijn?
Hoi Arlette,
Wil dat zeggen dat de projecten in Yoff worden stopgezet door Lies, en hoe zit het dan met de Via Via komt er een ander beheer?
Groetjes:)

12.6.2008 um 19:37:39
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum