Malick Pathé Sow & Le Welnere - Landgraaf

Ga naar beneden

Malick Pathé Sow & Le Welnere - Landgraaf

Bericht  ClaudiaSenegal op ma okt 13, 2008 9:54 am

Stichting Wereldmuziek in Limburg presenteert:

Dakar Night

Malick Pathé Sow & Le Welnere
(Senegal)Zaterdag 15 november 2008 Theater Landgraaf
Kerkberg 5 Landgraaf
Aanvang: 21.00 uur
Entree: € 13,50Info/reserveren: 045-5323357Malick Pathé Sow stamt uit een oude familie van griots. Al vroeg wordt hij ingewijd in de muziek van de Peulh, een nomadenvolk uit het Noorden van Senegal . Hij ontpopt zich als een echt wonderkind, dat hem de bijnaam `le sur-doué´ of ´de hoogbegaafde´ oplevert. Vooral zijn meesterschap van het bespelen van de Hoddu, een eenvoudige banjo, en de Gnagnayur, een éénsnarige viool, levert hem heel wat bewonderaars op. In 1978 richt hij samen met zijn vriend Baaba Maal de groep Yellitaare op die later wordt omgedoopt in Daande Lenol Met deze groep boeken ze internationaal veel succes en nemen in 1991 op het Island-label de cd Baayo op.

Midden jaren 90 verlaat hij Baaba Maal en vestigt zich in België waar hij zijn nieuwe groep Le Welnere vormt. In de daarop volgende jaren blijft hij echter samenwerken met Baaba Maal, gaat regelmatig met hem op tour en doet o.a. een project met Ernest Ranglin.

Zijn eerste cd Danniyanka (1998), uitgebracht op het Yoff –label van Baaba Maal werd door de internationale muziekpers de hemel ingeschreven. Begin november 2008, verschijnt zijn inmiddels 4e cd, waarvan Theater landgraaf de primeur zal hebben.

Naale, Ripo en Yella, karakteristieke ritmes van de Peulh en volgens sommigen de oorsprong van de reggae, vormen de basis van de muziek van Le Welnere. Malick zingt over de Peulhcultuur, zijn leven als Afrikaan in Europa, het lot van minder bedeelden in Afrika en verhaalt Afrikaanse mythes en legendes. Met Le Welnere slaat hij een brug tussen de traditionele muziek van de Peulh en de hedendaagse Afrikaanse muziek Het is een respectvolle symbiose waarin je moeiteloos de traditionele ritmes van de Fuuta Toro, de streek aan de gelijknamige rivier in Noord-Senegal herkent.


Malick Pathé Sow & Welnere: een opzwepend en adembenemend Senegalees muziek- en percussiespektakel.
Zorg dat je erbij bent !!!!
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum