Achtergrondinfo: traditionele religie

Ga naar beneden

Achtergrondinfo: traditionele religie

Bericht  ClaudiaSenegal op za okt 11, 2008 11:25 am

350. Eintrag
Absender: Claudia
Email: tukisenegal@hotmail.com
URL:

Betreff: Achtergrondinfo: traditionele religie

Traditionele gebruiken en riten worden door toeristen vaak afgedaan als bijgeloof. De vaak zeer serieuze overtuiging van de mensen werkt bij Europeanen vaak op de lachspieren. Voor de Senegalezen is het echter een belangrijk onderdeel van zijn dagelijks leven. En hoewel ook veel Senegalese jongeren gekscherende opmerkingen maken over deze ongrijpbare geesten en bijgelovige zaken, grijpen ze er wel op terug als puntje bij paaltje komt.

Animisme
Van alle etnische groepen in Senegal hebben met name de Diola en de Serer nog sterke banden met traditionele religies. Alle Senegalezen zijn echter nog steeds gevoelig voor het bovennatuurlijke aspect van het traditionele geloof.
Een aantal kleine etnische groepen zoals de Mandjaks en Bassari zijn nog steeds Animisten. Het animisme gelooft dat alle objecten in de natuur, natuurverschijnselen, en het universum een ziel en een geweten hebben. Het vereren van objecten of fetischen (objecten met magische krachten) en magie behoren tot de riten en gewoonten van de animisten.

Magie
Het geloof in magie is wijdverspreid in Senegal. Ook is er een geloof dat er duistere krachten bestaan die je leven behoorlijk moeilijk kunnen maken. Om daar tegen beschermd te worden roep je de hulp in van individuen die op verschillende manieren bescherming kunnen bieden. Sjamanen, kruidenspecialisten en marabouts worden vaak benaderd om onheil af te wenden. Dit is met name in periodes waarin men gelooft meer bloot te staan aan kwade invloeden zoals bij de geboorte van een kind, een huwelijk en bij besnijdenis.

Marabout
De (al dan niet islamitische) marabout kan een aantal gebeden doen om een situatie te verlichten of te veranderen. Ook kan hij gris-gris vervaardigen, deze bevat dan koran-teksten die op een bepaalde situatie van toepassing zijn en zo verlichting kunnen brengen. Deze teksten worden nauwkeurig uitgezocht en geschreven door de marabout en vervolgens door een leerbewerker verpakt. De gris-gris worden op het lichaam gedragen of op een speciale plek in huis bewaard.

Een aantal situaties waarin de hulp van de marabout wordt ingeroepen:

bescherming tegen kwade geesten
verbetering van status zoals het krijgen van werk, het vinden van een geliefde of huwelijkskandidaat of promotie
vloeken om zo rivalen (op het werk, binnen het huishouden etc) het uitschakelen door middel van verdwijning, ziekte of zelfs dood - genezing


Ndeup
Zo staan de Lebou in Cap Vert bekend als zijnde zeer bedreven in het genezen van mentaal zieken, het uitdrijven geesten, het oplossen van vruchtbaarheidsproblemen, impotentie en het oplossen van ruzies tussen mensen.
Dit alles wordt tegengegaan in een ceremonie, Ndeup genaamd. Tijdens de ceremonie wordt er gecommuniceerd met de geesten. Ook de moderne wetenschap heeft veelvuldig onderzoek gedaan naar de werking van de kruidenmengsels die bekend staan om hun helende werking en geconstateerd dat ze genezende effecten hebben. Vaak is ook het heilige geloof in de werking ervan, een psychologische oppepper die zijn uitwerking niet mist.

Toekomst voorspellen
De Wolof geloven dat er mensen bestaan die de toekomst kunnen zien. Zij worden Seetkat genoemd. Veelal bouwen zij een vaste klantenkring op die regelmatig een bezoek brengen om hun nieuwsgierigheid over de toekomst te bevredigen.
Vaak worden kauri schelpen gebruikt voor het voorspellen van de toekomst. Deze wordt gelezen in de positie en ligging van de schelpen.

(Bij) geloof in de dagelijkse praktijk
In het dagelijkse leven loop je vaak aan tegen zeer wijdverspreide algemene overtuigingen als:

Koop nooit zout, peper of naalden na het vallen van de duisternis

Iemand die 's avonds zout verkoopt zal slachtoffer worden van roddels
Peper is de bron van wilde en onjuiste verhalen en de naalden zijn een teken van armoede.
Andere overtuigingen zijn verbonden aan de dagen van de week en zijn per etnische groep verschillen


Reizen volgens de Serer zijn maandag en donderdag geschikte reisdagen bij uitstek. Dinsdagen zijn uitermate ongeschikt. Dit is terug te wijzen op een bekende oude legende waarin de mannen van een dorp voor de koning ten strijde trokken en nooit terugkeerden. Dit was op een dinsdag
Wassen De Serer wassen nooit zodag, anderen nooit op zaterdag. Sommigen wassen en vegen nooit op woensdag want dat brengt ongeluk.

Een aantal zaken worden ondersteund door verklarende verhalen maar van de meeste gebruiken is de achtergrond vergeten en blijft het gebruikt gewoon bestaan en blijven de mensen het volgen.

30.1.2008 um 09:26
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum