Achtergrondinfo: Islamitische Feestdagen

Go down

Achtergrondinfo: Islamitische Feestdagen

Bericht  ClaudiaSenegal op za okt 11, 2008 11:29 am

344. Eintrag
Absender: Claudia
Email:
URL:

Betreff: Achtergrondinfo: Islamitische Feestdagen

Zoals in alle islamitische landen worden in Senegal de religieuze feestdagen volgens de maankalender. Hierdoor schuiven de feestdagen elk jaar ongeveer 10 dagen naar voren in de reguliere kalender.
Deze dagen worden veelal doorgebracht met bidden, het geven van aalmoezen gevolgd door feestelijkheden en soms dansen. En het is natuurlijk een goede gelegenheid voor met name de Senegalese dames om zich in prachtige kleding te hullen en vrienden en familie te bezoeken.

Tamxarit
Het begin van het nieuwe jaar van de Islamitische Kalender. De viering begint als de zon ondergaat, met een maaltijd bestaande uit couscous met vlees. Aan het einde van de maaltijd als er alleen nog droge couscous in de schalen achterblijft wordt deze overgoten met melk en verder opgegeten. Vaak wordt er ook nog een stuk vlees dat speciaal is bewaard (sinds de Tabaski) gegeten, dit zal geluk brengen.
Het is belangrijk dat iedereen tijdens deze maaltijd genoeg gegeten heeft en ook de minder bedeelden uitnodigt om van deze uitgebreide maaltijd te genieten. Honger brengt ongeluk dus een goed gevulde maag moet een welvarend jaar voortbrengen.
Na het eten mag iedereen een wens doen, en met het 1111 maal reciteren van een Koranvers worden alle zonden vergeven
Met name de kinderen verkleden zich als oude mensjes en kleuren hun gezichten met houtskool en as en gaan zo de huizen in de omgeving langs voor een lekkere tractatie.

Maouloud (Gamou)
Mohammed's geboortedag wordt gevierd op de 11e dag van de 3e Islamitische maand. De voorafgaande nacht wordt doorgebracht met bidden. Met name in Tivaouane verzamelen honderduizenden pelgrims, aanhangers van de Tidjani-broederschap, zich voor een gezamelijke viering van Maouloud of Gamou (in het Wolof)

Korité
De Senegalezen vieren het einde van de Ramadan met een grootse viering. Deze wordt begonnen bij het zichtbaar worden van de nieuwe maan. In de ochtend gaan de vader en de zoons naar de moskee om te bidden. Daarna wordt er Laax (gierst met een soort gezoete karnemelk) gegeten. De lunch is zeer uitgebreid!
De middag wordt doorgebracht met het bezoeken van vrienden en familie onder het luid roepen van 'Deweneti' (moge God ons leven beschermen het komende jaar). De vrouwen en meisjes hebben zich in hun mooiste kleding gestoken en de kleintjes lopen van deur tot deur vragend om kleingeld.

Tabaski
Op de meest belangrijke feestdag wordt het offer herdacht dat Ibrahim (Abraham) wilde brengen door aan God's wens zijn eigen zoon te offeren tegemoet te komen. De Tabaski vindt plaats 2 maanden en 10 dagen na de Korité. Na het ochtendgebed in de moskee offert het hoofd van de familie een schaap door de keel door te snijden en het bloed in een kuilt te laten stromen. Daarna wordt het gevild en verdeeld onder eigen familie, vrienden en armen. De lever wordt gegrild en als eerste gegeten. Met het overige vlees bereiden de vrouwen een waar feestmaal voor.
Voor dit feest wringt iedereen zich in alle bochten om aan nieuwe kleren te komen!
Op hetzelfde moment vindt ook de pelgrimage naar Mekka plaats. Een van de vijf pilaren van de Islam.

Magal naar Touba
Deze pelgrimage naar Touba is een echt feest van de Mouriden, en verschilt in opzet van de bovengenoemde feestdagen. Tijdens deze dag wordt de verbanning naar Gabon van Cheikh Amadou Bamba door de Fransen herdacht, met een massale pelgrimage naar het graf van Bamba in de moskee van Touba. Tijdens deze dag zijn er meer dan 1 miljoen mensen op de been om de herdenking bij te wonen! Alle transportmiddelen worden ingezet om deze ware volksverhuizing te laten plaatsvinden.

8.2.2008 um 09:34
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum