Vrijdagspreken tegen 'homohuwelijk' Senegal

Go down

Vrijdagspreken tegen 'homohuwelijk' Senegal

Bericht  ClaudiaSenegal op za okt 11, 2008 11:29 am

343. Eintrag
Absender: eduard (eddy) peeters
Email: Eduard.Peeters@telenet.be
URL:

Betreff: Vrijdagspreken tegen 'homohuwelijk' Senegal

Dakar.
Foto's van een homohuwelijk in de Senegalese hoofdstad Dakar die in een glamoublad verschenen hadden deze week zware consequenties:vijf arrestaties en daarna vrijlatingen,een protestmars en vlammende vrijdagssermoenen. Dit verhaal begint eigenlijk meer dan een jaar geleden,toen het Senegalese glossyblad Icone (15.000 ex.oplage) een verhaal bracht over homosexualiteit in Senegal. Hoofdredacteur Mansoer Dieng publiceerde onlangs foto's van een huwelijk tussen een Senegalese man en een Ghanees,dat zich ergens in Dakar voltrok. Homosexuele praktijken zijn in het Islamitische Senegal immers strafbaar, je riskeert tussen de 1 en 5 jaar cel en een boete tot 2.000 Dollar. Dieng argumenteert dat hij de foto's publiceerde om te 'bewijzen' dat zijn eerdere verhaal niet verzonnen was zolas kwatongen schenen te beweren. nderen schrijven dat hij nu pas die foto's te pakken kreeg en dat hij er de fotograaf in kwestie liefst 3.000 dollar voor betaalde, een kapitaal in een straatarm land als Senegal. De foto's hadden verregaande consequenties. De vijf mannen die er op te zien waren, werden prompt gearresteerd, om Donderdag uiteindelijk weer te worden vrijgelaten, na oproepen in die zin van onder meer de internationale holobikoepel Ilga. De vrijlating schoot religieuze organisaties evenwel in het verkeerde keelgat. Zij vragen zich dezer dagen onder meer op het internet af hoe het komt dat de vijf 'schuldigen' geen celstraf krijgen. En bovendien zouden ze gisteren een sensibiliseringscampagne lanceren onder de religieuzen, tegen het morele verval in het land. Tegelijk zou in de grootste moskeeen van het land een vrijdagpreek worden gehouden waarin de zedenverwildering op de korrel werd genomen. Ook plannen ze een aantal protestmarsen tegen de vrijlating. In verschillende kranten werd intussen naar een verklaring gezocht voor de niet vervolging van de homo's. Enkelen stellen dat de arrestanten zich bereid hebben verklaard om de namen door te geven van homo's die hoge functies vervullen binnen het politieke en economische establishment.
Bron ; De morgen

9.2.2008 um 14:29
--------------------------------------------------------------------------------
1. Antwort
Absender: Claudia
Email:
URL:

Betreff: Re: Vrijdagspreken tegen \'homohuwelijk\' Senegal
Senegal – Arrestaties na foto's ‘homohuwelijk’ 05-02-2008 De Senegalese politie heeft in de hoofdstad Dakar tien mannen gearresteerd na de publicatie van foto’s die een geënsceneerd huwelijk tussen twee mannen zouden tonen. UPDATE 7 februari: de mannen zijn gelukkig weer vrijgelaten, maar onduidelijk is nog of het onderzoek tegen hen ook is stopgezet. De ‘huwelijksceremonie’ zou naar verluidt al meer dan anderhalf jaar geleden gesloten zijn tussen een Senegalese man en een man uit Ghana of Ivoorkust, die nog niet zou zijn opgepakt.

De foto’s werden gepubliceerd door het sensatieblad Icone. Naar verluidt zouden de foto’s verkocht zijn voor een bedrag dat omgerekend gelijk staat met 3000 dollar. Uitgever van het blad Mansour Dieng liet aan persbureau Africa Global News weten dat hij de foto’s gepubliceerd heeft om aan te tonen dat de berichtgeving over het ‘homohuwelijk’ in de Senegalese media onwaarheden bevat. Dieng, die ook door de politie verhoord is, meldt na de publicatie doodsbedreigingen te hebben gekregen.

Homoseksualiteit is verboden in Senegal, maar het is niet duidelijk of de arrestaties met het gespeelde ‘homohuwelijk’ of met de doodsbedreigingen aan de uitgever te maken hebben. De plaatselijke BBC-correspondent Tidane Sy meldt dat tenminste vijf van de gearresteerde mannen ook op de foto’s staan. Volgens de pro-regeringskrant Le Soleil werden alle aangehouden mannen opgepakt in een ‘ontmoetingshuis dat als bordeel fungeerde’.

De politie wil geen commentaar geven op de zaak, maar een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft aan persbureau AFP laten weten dat het onderzoek naar de gearresteerde mannen in volle gang is. Het is niet bekend waar de gearresteerde mannen worden vastgehouden en de autoriteiten weigeren daarover nadere informatie te geven.

De International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) en ILGA-Pan Africa hebben het Senegalese ministerie van Justitie opgeroepen tot de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating van de tien mannen die gearresteerd werden.

'We zijn doodsbang, vooral de mensen die op de foto’s staan', zegt Jean R., een Senegalese homo-activist die met IGLHRC en ILGA-Pan Africa gesproken heeft in een hotel waar hij is ondergedoken. 'Sommige van ons zijn ondergedoken, anderen zijn zelfs het land uitgevlucht'.

Senegal is een overwegend islamitisch land, waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen een leven in de marge van de samenleving leiden.

Homoseksualiteit is in Senegal strafbaar op grond van artikel 3.913 van het Wetboek van Strafrecht. Het plegen van homoseksuele handelingen kan bestraft worden met één tot vijf jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 200 tot 3000 dollar. Arrestaties en veroordelingen op grond van deze wetgeving komt niet vaak voor, maar met maatschappelijke afwijzing en chantage hebben Senegalese holebi’s wel veel te maken.

De laatste jaren heeft Senegal nadrukkelijk de banden aan gehaald met een aantal conservatieve moslimstaten, die dat beloond met flinke investeringen in de infrastructuur van Dakar.

'Veel mensen beschouwen Senegal desondanks nog steeds als één van de meest progressieve Afrikaanse landen als het gaat om homoseksualiteit', zegt Joel Nana, de medewerker voor West-Afrika van IGLHRC. 'Zo heeft de regering zich bijvoorbeeld in 2005 in het nationaal aidspreventieplan zich ook te richten op mannen die seks met mannen hebben. Dat is reden waarom deze arrestaties ons zo verontrusten'.

Onder deze omstandigheden roepen IGLHRC en ILGA-Pan Africa de vraag op of Senegal wel geschikt is als gastheer van de Internationale Conferentie over AIDS en SOA’s in Afrika (ICASA) die gepland staat voor december 2008.

'Vanwege dit soort van intimidaties, zal er vrijwel geen ruimte zijn voor een open debat over mensenrechten in relatie tot hiv en aids', zegt Danilo da Silva, mede-voorzitter van ILGA-Pan Africa, een koepelorganisatie van veertig holebi-organisaties uit heel Afrika. 'We verwachten meer van een leidend land als Senegal'.

[Bronnen: BBC News & IGLHRC]
http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=viewartikel&artikel_id=21409.2.2008 um 19:44:40
--------------------------------------------------------------------------------
2. Antwort
Absender: eduard (eddy) peeters
Email:
URL:

Betreff: Re: Vrijdagspreken tegen 'homohuwelijk' Senegal
Een homohuwelijk dat duur betaald is, namelijk 2 jaar cel. Dat overkwam de Belg Richard Lambot en zijn Senegalese man Moustapha uèye. Aard van het delict? Hun homohuwelijk en de daarmee gespaard gaande 'daden tegen de natuur'. Het huwelijk was wel in België gesloten. Is het Senegalese recht krom?
Bron : DeMorgen

29.8.2008 um 05:57:28
--------------------------------------------------------------------------------
3. Antwort
Absender: Claudia
Email: tukisenegal@hotmail.com
URL:

Betreff: Re: Vrijdagspreken tegen 'homohuwelijk' Senegal
Volgens mij ging het om die daden tegen de natuur aangezien ze in Senegal zijn gaan samenwonen, over dat huwelijk heeft Senegal niks te zeggen. De Belg is 65 en de Senegalees 20 dat werd in alle kranten onderstreept als iets dat ook niet in de haak was....
Het is tragisch dat dit in Senegal gebeurd is en ik vrees dat het niet het laatste is. Anderzijds is de discussie inmiddels wel op gang gekomen, maar daar hebben deze mensen weinig aan, sterker nog ik vrees dat ze er de dupe van zijn geworden. Homosexualiteit is er altijd geweest en mensen weten het ook. Als er 'discreet' mee wordt omgegaan dan kan er heel veel in Senegal, geldt voor alles wat met sexualiteit te maken heeft.

29.8.2008 um 07:56:25
avatar
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 46
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

Profiel bekijken http://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum