Senegal Prikbord
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Keeping up appearances

Ga naar beneden

Keeping up appearances Empty Keeping up appearances

Bericht  JanR do feb 12, 2009 11:56 am

De vergane glorie van de Senegalese democratie

Senegal, het land van de gastvrijheid en een donor darling. Het Westen overlaadt zijn lieveling met ontwikkelingsgeld: “Want het is toch zo’n goede leerling in vergelijking met de andere landen van het Afrikaanse continent.” Inderdaad, Senegal is een van de meest stabiele landen in een Afrika dat verscheurd is door oorlog, hongersnood en andere humanitaire crisissen. Maar de democratische koers die het West-Afrikaanse land na zijn onafhankelijkheid steeds gevaren heeft, staat de laatste jaren sterk onder druk. En dat is te danken aan zijn hoogbejaarde president Abdoulaye Wade, die sinds 2000 aan de macht is.

Net als zoveel andere Afrikaanse landen, sloeg Senegal het Franse koloniale juk van zich af in 1960. Maar in tegenstelling tot de meeste onafhankelijke Afrikaanse staten vergleed het land niet in opeenvolgende dictatoriale regimes en staatsgrepen. Het West-Afrikaanse land heeft altijd een overwegend democratische koers gevaren, zodat vele Senegalezen nu hun wenkbrauwen fronsen als ze de huidige president aan het werk zien. Van vooruitgang op het vlak van vrijheden en rechten is geen sprake, wél van achteruitgang, en men kan zich afvragen waarom het Westen niet reageert als zijn donor darling elk jaar slechtere punten scoort op de internationale ranglijsten van corruptie.

Deze neerwaartse spiraal van een democratische naar een autoritaire staat gaat hand in hand met het beleid van Abdoulaye Wade, die dankzij vrije verkiezingen in 2000 de oppositiebank inruilde voor de presidentsstoel. Abdou Diouf, de tweede president van Senegal die bijna een decennium aan de macht was geweest, gaf toen vredevol de scepter over aan zijn politieke rivaal. Met zijn “sopi”-campagne (sopi betekent verandering in het Wolof) had Wade bij de Senegalezen veel hoop gecreëerd. Hij beloofde de levensstandaard van de mensen op te krikken en basisvoedsel zoals rijst goedkoper te maken. Zeven jaar later werd hij, ondanks de grote teleurstelling bij de bevolking – noodzakelijke levensmiddelen zijn alleen maar duurder geworden en meer mensen dan vroeger lijden honger – herverkozen. Verkiezingen die zonder geweld verliepen, maar waar volgens de oppositie wel onregelmatigheden konden worden vastgesteld. In Thies, de thuisbasis van een politieke tegenstander van Wade, kregen duizenden kiezers niet op tijd hun kiezerskaart, waardoor ze op de dag van de verkiezingen hun stem niet konden uitbrengen.

Zoals zoveel Afrikaanse machthebbers, houdt Wade krampachtig vast aan de macht en het prestige van het presidentschap. “Goor gi”, le vieux, hij is oud en veel mensen vragen zich af of hij nog wel in staat is het land te regeren. Hij heeft vaak gelogen over zijn leeftijd, maar het staat vast dat hij over de tachtig jaar is. Op internationale fora doet hij zich voor als dé democratische Afrikaanse president die vrijheid van denken en meningsuiting hoog in het vaandel draagt. Maar noem mij één journalist in Senegal die niet is uitgesnauwd door de president, toen hij hem een kritische vraag stelde. Ik vind er geen.

Pers is de dupe

Intimidaties tegen de onafhankelijke pers zijn in augustus 2008 tot escalatie gekomen, toen Farba Senghor, de minister van Ambachten en Luchttransport en tevens een beschermeling van Wade, in een toespraak op televisie openlijk de pers aanviel en niet veel later de lokalen van twee niet-regeringsgezinde kranten werden kapot geslagen. De moord op een journalist kon juist vermeden worden. Er werden een aantal heethoofden opgepakt, waaronder een chauffeur en twee lijfwachten van Senghor. De daders hadden voor hun aanval gebruik gemaakt van een auto van de Senegalese administratie. Een aantal dagen na de inbraken ontsloeg Wade zijn minister. De banden tussen Senghor en de aanslagen bleken te nauw en de president wou zijn handen niet te hard verbranden aan deze affaire. Een tiental verdachten werden veroordeeld tot enkele jaren effectieve gevangenisstraf, maar de ex-minister bleef buiten schot, hoewel verschillende daders hem aanwezen als het brein achter de operatie. Het dossier van Senghor werd naar het Hooggerechtshof gestuurd waar acht parlementsleden onder leiding van een magistraat de zaak zullen oplossen. Het ziet er naar uit dat Senghor buiten beschuldiging gesteld zal worden door een hof dat in hoofdzaak uit politieke vriendjes van Wade bestaat.

Ik ben de uit gratie geraakte minister een week na de aanslagen tegengekomen vlakbij zijn geboortedorp op het platteland, zijn terreinwagen met kapotte ruit lag naast de weg, hijzelf stond in het graanveld te bellen. Achteraf bleek het om een stom verkeersincident te gaan en de pers had meer aandacht voor de vogel die ze – ongedeerd – in de koffer aantroffen. Het ging om een zeldzame vogel die door marabouts - moslimleiders die in Senegal vooral gekend zijn en geraadpleegd worden omwille van hun magische krachten – gebruikt worden. Het stond vast dat de minister een marabout was gaan raadplegen – zoals hij wel eens vaker deed – om een vloek te laten uitspreken over zijn vijanden en zijn eigen toekomst veilig te stellen.
Bovendien biedt de strafwet verschillende mogelijkheden om journalisten op te sluiten op basis van wat ze schrijven, hoewel vrijheid van pers en meningsuiting in de grondwet zijn vastgelegd. Malick Seck, hoofdredacteur van de onafhankelijke krant 24 Heures Chrono, werd in september van vorig jaar tot drie jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld, nadat hij een artikel had gepubliceerd over een witwasoperatie waarbij Wade en zijn zoon betrokken zouden zijn. De beschuldiging luidde: het in diskrediet brengen van het staatshoofd, valse berichtgeving en het bedreigen van de publieke orde. Wade belooft al jaren om de strafwet aan te passen – toen hij in de oppositie zat werd hij zelf ook eens opgesloten op basis van deze strafwet – maar het blijft bij loze beloftes.


En de grondwet? Die heeft Wade herleidt tot een vodje papier. Ze wordt om de vijf botten bijgeschaafd en bijgevijld. Op acht jaar tijd heeft de president 14 keer de grondwet veranderd, wat neerkomt op een gemiddelde van één keer per semester. En als Wade dan eens een op het eerste zicht democratisch initiatief neemt, zoals het creëren van een tweekamerstelsel, dan hangt daar altijd wel een autoritaire angel aan vast. De Senaat die vorig jaar in het leven werd geroepen bestaat enkel en alleen uit politiek benoemde senatoren en het bureau van die Senaat leidt het jaarlijkse congres van beide kamers. Als dat niet eens democratie op zijn kop is! Net als het lanceren van een nationale campagne om de landbouwproductie op te voeren (Goana) en dan na een schitterend regenseizoen zeggen dat de schitterende oogst te danken is aan het schitterende Goana-programma. Wade zou eens moeten leren om de weergoden te bedanken, of heeft hij hen ook al omgekocht?

Corruptie

Corruptie, dat wil Wade wel bestrijden, zolang hij maar niet in eigen boezem moet kijken. 2009 is nog niet goed bezig of hij klaagt zijn afgedankte beschermeling Macky Sall aan voor fraude. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de teloorgang van de ooit zo succesvolle eerste minister en Kamervoorzitter te wijten is aan zijn enthousiasme om de verdachte praktijken van de zoon van de president, Karim Wade, aan een parlementair onderzoek te onderwerpen. Karim staat aan het hoofd van ANOCI (Agence Nationale pour l’Organisation de la Conférence Islamique), de organisatie die heel Dakar heeft omgebouwd om vorig jaar de top van islamitische landen te kunnen ontvangen. Er is veel geld door zijn handen gepasseerd en men verdenkt hem ervan dat er daarvan ook geld in zijn zakken is terecht gekomen. Macky Sall is niet de enige die zo’n lot beschoren is, ook Idrissa Seck, een vroegere bondgenoot van de president werd met zijn klikken en klakken buiten gegooid. Wat beiden gemeen hebben, is dat ze zo succesvol werden dat ze een bedreiging vormden voor de president.

Het allerlaatste wat papa Wade wil, is dat het imago van zoonlief Karim besmet raakt, want hij heeft hem al uitgekozen als troonsopvolger. Wade heeft beslist dat hij zijn ambtstermijn niet zal uitzitten en de macht zal overdragen aan Karim. Hij is volop bezig met het creëren van een “gunstige omgeving” door alle lastposten uit de regeringspartij en zijn entourage te gooien en te vervangen door Karim-gezinde politici. Karim is zelfs al op audiëntie geweest bij de Franse president Nicolas Sarkozy, tenminste dat zou een foto van beide heren moeten bewijzen die wijdverspreid werd in de Senegalese media, maar de persdienst van het Elysée zei niet op de hoogte te zijn van een dergelijke ontmoeting.

Schone schijn en leugens. Het zijn er zoveel geworden dat ze de teloorgang betekenen van de Senegalese democratie. Of in de woorden van de professor en grondwetspecialist El Hadji Mbodj: “La démocratie au Sénégal est malade.” Als ze niet genezen wordt van haar Wade-kwaal dan is ze ten dode opgeschreven.

Auteur: Josti Gadeyne
De auteur woonde en werkte de voorbije twee jaar in Senegal.

JanR
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Keeping up appearances Empty Re: Keeping up appearances

Bericht  ClaudiaSenegal vr feb 13, 2009 11:37 am

ja, het is triest wat er gaande is. Kan me nog goed de hoop en het enthousiasme herinneren in 2000 toen Wade redelijk onverwacht aan de macht kwam... Het kan verkeren. Het neemt niet weg dat hij herkozen is en waarschijnlijk ook zou zijn herkozen als er in Thies niet gerommeld was met stemkaarten
Crying or Very sad
ClaudiaSenegal
ClaudiaSenegal
Admin

Aantal berichten : 534
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 52
Woonplaats : Het Schone Limburgse Land (NL)

https://senegal.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum