Democreatie of heksenjacht ???

Go down

Democreatie of heksenjacht ???

Bericht  Ibrafal op wo maa 18, 2009 11:11 am

Honderden Gambianen ontvoerd in heksenjacht

BANJUL - Honderden mensen in het West-Afrikaanse Gambia zijn ontvoerd door 'heksendokters' en naar geheime detentiecentra gebracht. Dat meldt Amnesty International woensdag.

In de centra moeten ze hallucinerende drankjes drinken. Velen hebben er nierproblemen aan over gehouden en twee mensen zijn bezweken aan nierfalen.

Amnesty roept de regering op onmiddellijk actie te ondernemen en de schuldigen van de heksenjacht aan te pakken. Circa duizend mensen zouden in totaal het slachtoffer zijn geworden van de heksenjagers.

Guinea
Volgens ooggetuigen zijn de 'heksendokters' afkomstig uit buurland Guinea. De Gambiaanse president Yahya Jammeh zou ze naar Gambia hebben gehaald na de dood van zijn tante eerder dit jaar. Volgens het staatshoofd, die naar eigen zeggen over magische krachten beschikt, is zijn tante's dood veroorzaakt door hekserij. De 'dokters' werden vergezeld door politie, leger, agenten van de inlichtingendienst en bewakers van de presidentiƫle garde. Een incident deed zich bijvoorbeeld voor op 9 maart in het dorp Sintet. Gewapende mannen omsingelden het dorp en dwongen 300 willekeurig gekozen dorpelingen in busjes, die naar de thuisstad van de president, Kanilai, reden.

Uitkleden
Daar moesten de gegijzelden zich uitkleden en kruidendrankjes drinken. Velen hallucineerden, moesten overgeven en lieten alles lopen. Sommigen werden flink geslagen. Een ooggetuige vertelt dat hij vijf dagen in het detentiecentrum lag, voordat hij werd vrijgelaten. Inmiddels zijn honderden inwoners van Gambia naar buurland Senegal gevlucht. De arrestatie op 8 maart van oppositieleider Halifa Sallah van de Nationale Alliantie voor Democratie en Ontwikkeling (NADD) houdt verband met de ontvoeringen. De politicus werd opgepakt nadat hij met inwoners over de ontvoeringen had gesproken. Sallah is onder meer beschuldigd van spionage en moet op 25 maart voorkomen.

Ibrafal
Gast


Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum