Groene houtskool moet Senegalese bossen redden

Go down

Groene houtskool moet Senegalese bossen redden

Bericht  Jan op wo apr 22, 2009 3:56 pm

Groene houtskool moet Senegalese bossen redden

22-04-2009
Auteur: OneWorld
Bron: Irin, Pro Natura International

Een milieuorganisatie uit Noord-Senegal brengt binnenkort groene houtskool op de markt, Deze alternatieve kookbrandstof gemaakt van landbouwafval moet de ontbossing in Senegal tegengaan.

De Senegalese bossen verdwijnen in een rap tempo. Jaarlijks wordt 40.000 hectare bos gekapt. Van het hout wordt onder meer houtskool gemaakt dat in fornuizen wordt verstookt. Zeker de helft van de 13 miljoen koppige Senegalese bevolking gebruikt hout en houtskool om op te koken. 40 procent kookt op butaangas. "Om 1 kilo houtskool te produceren is 5 kilo hout nodig", zegt Ibrahima Niang, een deskundige op het gebied van alternatieve brandstoffen bij het Senegalese ministerie van energie tegen persbureau Irin. "Aangezien het bos snel verdwijnt, is het een must om alternatieve brandstoffen te vinden."

Goedkoop
De groene houtskool die binnenkort op de markt komt, is gemaakt van landbouwafval, zoals onkruid, dat tot briketten wordt geperst en vervolgens verkoold.

Volgens Pro Natura International, de internationale milieuorganisatie die de groene houtskool heeft bedacht en nu samen met de Senegalese regering heeft ontwikkeld, kosten de briketten veel minder dan gewone houtskool. Een kilo groene kooltjes kost omgerekend twintig dollarcent terwijl een kilo gangbare kolen het drievoudige kosten.

Toch vreest de organisatie dat het nog wel even gaat duren voordat de groene houtskool voet aan de grond krijgt op de Senegalese markt. "Mensen zijn nog erg gehecht aan de vertrouwde houtskool," vertelt Mireille Ehemba, van PERACOD een duurzame energieproducent die ook deelneemt aan het project. "Er moet meer voorlichting over deze nieuwe brandstof komen waaronder kookdemonstraties." Behalve consumenten moeten ook de kolendistributeurs nog worden overtuigd van het nieuwe product.

De Senegalese overheid en de organisaties waarmee ze samenwerkt zijn desalniettemin optimistisch over de potentie van de groene steenkool. Er zijn zelfs plannen om het idee te exporteren naar Mali, Niger, Madagaskar, China, India en Braziliƫ.

http://www.oneworld.nl/Nieuws/Actueel/article/15886/Groene_houtskool_moet_Senegalese_bossen_redden
avatar
Jan

Aantal berichten : 18
Registratiedatum : 10-10-08
Leeftijd : 50
Woonplaats : Antwerpen

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Re: Groene houtskool moet Senegalese bossen redden

Bericht  eddy op do mei 14, 2009 6:40 pm

Na de groene briketten zijn er nu de gele, goed in landen die een grote bananproductie kennen. Voor 1 Ton bananen zijn er 10 Ton afval, schillen, bladeren etc.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8044092.stm

eddy
Admin

Aantal berichten : 348
Registratiedatum : 09-10-08
Leeftijd : 74
Woonplaats : Edegem bij Antwerpen

Profiel bekijken

Terug naar boven Go down

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum