la lutte sénégalaise

Ga naar beneden

la lutte sénégalaise

Bericht  y.degroot@ziggo.nl op wo jan 12, 2011 1:24 am

Zondag 02 Januari 2011, de wedstrijd heeft bijna 6 minuten geduurd, Yekini (Serere) uit Joal heeft gewonnen van Bombardier(Peul) uit M’bour.
La lutte(le Laamb in het wolof) sans frappe werd vroeger aan het einde van het oogstseizoen midden augustus gevierd bij de Serere en de Diola’s. Grote dorpsbijeenkomsten werden er gehouden om de Mbapatt(wolof voor gevechten) te houden. Groepen strijders(dorp tegen dorp) van jongeren tot de oudere volgden elkaar op. De winnaars kregen als geschenk: vee of granen(céréales).
In de jaren ‘20, worden de wedstrijden die in Dakar plaats vinden, betaald. De wedstrijden vinden plaats in de oude zaal de cinéma van Dakar.
In de jaren ‘70 wanneer de senegalezen naar de steden toe trekken, komen deze wedstrijden steeds vaker voor in de banlieues(: voorsteden) en krijgt het ook een andere vorm: la lutte avec frappe, er wordt toegestaan dat er in het gezicht en over het hele lichaam gestompt mag worden (coups de poing)zonder bescherming.
Les écuries(clubs om de jongeren op te leiden) ontstaan langzamerhand in de dorpen. In Dakar is de buitenwijk Pikine het centrum voor het ontstaan van deze clubs o.a. l école de Mbolo, geleidt door Pape Diop : 3x kampioen van Afrika op dit gebied, en waar Mor Fadam en Manga II tot zijn écurie hebben toebehoord.
In de jaren ’90 verbeteren de clubs en vormen zij atleten op dit gebied, een beroemde atleet is Mohamed Ndao, alias Tyson, die uit de school van Bull Fallé afkomstig is.
De nationale wedstrijden worden in het stadion Dempa Diop te Dakar gehouden en zondags uitgezonden op TV tot groot genoegen van de senegalezen.
De strijder bereidt zich geestelijk naar zo een wedstrijd toe door de marabout te consulteren , het dragen van gris-gris,offeranders te brengen en het ondergaan van rituele baden .
De wedstrijd wordt begeleid door trommels en dans en door de griot of de griotte voor het zingen van liederen over moed en wantrouwen en het oproepen van herinneringen aan vroegere culturele rijkdommen uit Senegal.
Er gaat veel geld in om, Yekini zou minstens 100.000 euro hebben gewonnen op 2 Januari. Het is ook de traditionele sport nummer één in Senegal.
Er ontstaan net zoals in Nederland na een voetbal wedstrijd hier en daar rellen of onlusten. Om te laten zien dat het om” sport” gaat, heeft Bombardier,Yekini gebeld om hem te feliciteren met z’n overwinning en vandaag, dinsdag 11 jan.11 zou hij hem thuis opzoeken wat met gouden letters in de krant komt te staan volgens seneweb.
Sinds 2010 is er een site voor deze tak van sport opgericht namelijk: www. Mbeursenegal.com
Waar de wedstrijd Yékini /Bombarbier van 2 januari te bekijken is.
Agenda voor de volgende wedstrijden staan op de kalender aangekaart.
In Parijs heeft dhr Mansour Diallo( bijnaam Goudoulouss) een stichting opgericht “Mbapatt de Paris”met als objectief het creëren van een écurie bestaande uit senegalezen uit de diaspora en fransen om een bijdrage te leveren aan sportieve en culturele ontwikkelingen tussen de twee landen en ambassadeur te worden van de “lutte”in het buitenland.
(gedeelten uit deze tekst zijn vertaald uit het Frans)
Yolande.y.degroot@ziggo.nl

Aantal berichten : 20
Registratiedatum : 09-10-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: la lutte sénégalaise

Bericht  dirk op do jan 13, 2011 11:36 am

Ik heb de match op TV gevolgd. Een tegenvaller. 2 tegenstanders die mekaar 5 minuten beloeren en dan in nog geen 30 seconden een stommiteitje van Bombardier en Yekini die goed reageert. Chance dat er wel veel knappe wedstrijden met veel spectakel te zien zijn.

dirk

Aantal berichten : 71
Registratiedatum : 21-10-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum