Miriam Makeba overleden

Ga naar beneden

Miriam Makeba overleden

Bericht  JanR op ma nov 10, 2008 2:47 pm

Zangeres Miriam Makeba overleden

De Zuid-Afrikaanse zangeres Miriam Makeba is in de nacht van zondag op maandag overleden. Ze kreeg een hartaanval, net na een optreden in Italië. Makeba, die vooral beroemd is voor haar hit 'Pata, Pata', werd 76.

Makeba nam zondagavond deel aan een concert ter ondersteuning van een journalist die wordt bedreigd door de Camorra, de Napolitaanse maffia. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA werd Makeba kort na haar optreden getroffen door een hartaanval.

Behalve als zangeres was Makeba, wiens bijnaam 'Mama Afrika' luidde, ook bekend door haar strijd tegen de apartheid en voor mensenrechten in het algemeen.

In 1959 ontvluchtte ze het blanke minderheidsbewind in haar vaderland. Toen ze een jaar later wilde terugkeren voor de begrafenis van haar moeder werd haar de toegang tot het land geweigerd. Ze woonde 31 jaar in ballingschap in de Verenigde Staten, Frankrijk, Guinee en België.

In 1990 maakten door de toenmalige president F.W. de Klerk doorgevoerde hervormingen haar terugkeer mogelijk.

Nadat ze in 1976 bij de Verenigde Naties in New York een toespraak tegen de apartheid had gehouden mocht haar muziek in Zuid-Afrika zelfs niet meer door de radio en televisie worden uitgezonden.

Twee van Makeba's bekendste nummers zijn de 'Click Song' en vooral 'Pata Pata'. Ze trad op met onder anderen Dizzy Gillespie en Nina Simone. In 1962 zong ze op het verjaardagsfeestje van de Amerikaanse president John F. Kennedy 'Wimoweh', dat later in de uitvoering van anderen bekend werd als 'The lion sleeps tonight'.

Makeba's loopbaan als zangeres begon in de jaren vijftig. In 1959 trad ze voor het eerst in het buitenland op, tijdens het filmfestival van Venetië. Daar werd 'Come back Africa' vertoond, een tegen de apartheid gerichte documentaire waarin Makeba voorkomt. Nog in datzelfde jaar haalde Harry Belafonte haar voor een aantal optredens naar de VS. In 1965 kregen zij en Belafonte een Grammy voor het album 'An evening with Belafonte/Makeba'. In 1987 nam ze deel aan de Graceland-tournee van Paul Simon.

Makeba is getrouwd geweest met de Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela en met de Amerikaanse zwarte burgerrechtenactivist Stokely Carmichael

Bron: De Standaard

JanR
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum